Thursday, 18 August 2011

mi sanggul




mi sanggul goreng



bahan2 untuk mi sanggul

 
2 keping dada ayam - dipotong dadu

 
50 sen kucai

 
30 sen taugeh

 
2 bungkus mi sanggul - direndam sehingga lembut

 
3 ulas bawang putih - dimayang

 
3 senduk cili giling

1 senduk sos cili
1 bji telur
minyak untuk menumis
garam dan perasa secukupnya

cara membuatnya:
  1. tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
  2. masukkan cili giling - tumis sehingga pecah minyak
  3. masukkan sos cili - kacau rata
  4. masukkan ayam - biarkan ayam sehingga masak
  5. masukkan taugeh dan kucai - kacau rata
  6. masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya
  7. masukkan mi sanggul - kacau sehingga mi betul-betul masak
  8. pecahkan telur dan kacau sebati
  9. angkat dan sedia dihidangkan




mi sanggul yang siap untuk dimakan


selamat mencuba






No comments:

Post a Comment