menu berbuka hari ini
simple tapi nyam...nyam...nyam....menyelerakan...
meh tengok...
satu hidangan lengkap...biasa la orang kampung hidang
dalam talam lah ekkk...
ikan bawal sweet n sour dengan capsicum
bahan:
1 ekor ikan bawal - digoreng
1 labu bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - potong dadu
1 inci halia - cincang halus
1 senduk cili giling
1 senduk sos cili
1 sudu gula
1 biji capsicum - belah 8
sedikit air
garam dan perasa secukupnya
cara membuat:
1. tumis bawang besar, bawang putih dan halia sampai layu
2. masukkan cili giling - biar sehingga pecah minyak
3. masukkan sos cili
4. masukkan gula dan garam serta serbuk perasa
5. masukkan sedikit air dan capsicum. biar sebenar hingga capsicum layu
6. masukkan ikan bawal yang telah digoereng. kacau sebati
7. angkat dan hidangkan
ikan kembung air asam
bahan:
4 ekor ikan kembung - direbus hingga masakair asam:
6-8 tangkai cili api - dipotong kecil2
1 biji tomato - hiris nipis
1 labu bawang besar - mayang halus
2 biji limau kasturi
sedikit belacan
air asam jawa
air masak
garam secukupnya
cara membuat:
1. rebus ikan sampai masak
2. gaulkan semua bahan air asam
3. perahkan jus limau kasturi (masukkan kulitnya sekali)
3. curahkan ke atas ikan
4. siap dihidang
kacang panjang tumis cili merah dengan udang
bahan:
1 ikat kacang panjang (anggaran rm1.00)
5 tangkai cili merah - diblender
1 labu bawang besar - diblender
2 ulas bawang putih - diblender
300 gm udang basah
garam dan perasa secukupnya
sedikit air
cara membuat:
1. tumiskan bahan yang diblender sehingga terbit minyak
2. masukkan udang dan kacang panjang - kacau sebati
3. masukkan sedikit air, garam dan perasa
4. biarkan sehingga kacang layu dan udang masak (jangan over cook)
5. angkat dan hidangkan.
nota: kalau suka pedas boleh tambah cili api
selamat mecuba....resipi yang simple dan mudah disediakan...rasanya enak sekali...
No comments:
Post a Comment