Wednesday, 3 August 2011

menu buka puasa

menu berbuka hari ini

simple tapi nyam...nyam...nyam....menyelerakan...
meh tengok...




satu hidangan lengkap...biasa la orang kampung hidang 
dalam talam lah ekkk...


ikan bawal sweet n sour dengan capsicum

bahan:
1 ekor ikan bawal - digoreng
1 labu bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - potong dadu
1 inci halia - cincang halus
1 senduk cili giling
1 senduk sos cili
1 sudu gula
1 biji capsicum - belah 8
sedikit air
garam dan perasa secukupnya

cara membuat:
1. tumis bawang besar, bawang putih dan halia sampai layu
2. masukkan cili giling - biar sehingga pecah minyak
3. masukkan sos cili
4. masukkan gula dan garam serta serbuk perasa
5. masukkan sedikit air dan capsicum. biar sebenar hingga capsicum layu
6. masukkan ikan bawal yang telah digoereng. kacau sebati
7. angkat dan hidangkan





ikan kembung air asam

bahan:
 4 ekor ikan kembung - direbus hingga masak


air asam:
6-8 tangkai cili api - dipotong kecil2
1 biji tomato - hiris nipis
1 labu bawang besar - mayang halus
2 biji limau kasturi
sedikit belacan
air asam jawa
air masak
garam secukupnya


cara membuat:
1. rebus ikan sampai masak
2. gaulkan semua bahan air asam
3. perahkan jus limau kasturi (masukkan kulitnya sekali)
3. curahkan ke atas ikan
4. siap dihidang





kacang panjang tumis cili merah dengan udang

bahan:
1 ikat kacang panjang (anggaran rm1.00)
5 tangkai cili merah - diblender
1 labu bawang besar - diblender
2 ulas bawang putih - diblender
300 gm udang basah
garam dan perasa secukupnya
sedikit air


cara membuat:
1. tumiskan bahan yang diblender sehingga terbit minyak
2. masukkan udang dan kacang panjang - kacau sebati
3. masukkan sedikit air, garam dan perasa
4. biarkan sehingga kacang layu dan udang masak (jangan over cook)
5. angkat dan hidangkan.


nota: kalau suka pedas boleh tambah cili api




selamat mecuba....resipi yang simple dan mudah disediakan...rasanya enak sekali...

No comments:

Post a Comment