Thursday, 4 August 2011

mi rebus udang





bahan mi:
1 kg mi kuning
4 keping tahu - digoreng dan dipotong dadu
300 gm taugeh - dicelur
500 gm sawi - dicelur
2 biji cili merah - dipotong halus
3-4 biji limau kasturi - dibelah dua
sedikit daun sup/bawang - ricih halus
bawang goreng


bahan kuah:
500 gm udang basah - dibuang kulit dan diblender (kulit udang diblender halus dan ditapis. ambil airnya)
50 gm udang kering - diblender halus
3 biji ubi keledek merah - rebus dan blender
6-8 ulas bawang merah - dimayang
300 gm daging - dipotong dan direbus
1 senduk cili giling
1 senduk cili sos
1 keping asam keping
sedikit air
garam, gula dan perasa secukupnya


cara membuat:
1. tumiskan cili giling sehingga garing
2. masukkan semua bahan yang diblender bersama sedikit air (ikut pekat kuah)
3. masukkan daging yang telah direbus
4. biarkan kuah mendidih. kemudian masukkan asam keping, garam, gula dan perasa secukupnya.
5. panaskan kuali secara berasingan. tumiskan bawang merah yang dimayang sehingga kekuningan. kemudian masukkan ke dalam kuah mi rebus tadi. (tumis darat)
6. biarkan kuah masak.
7. hidang bersama mi dan perencah2nya.



selamat mencuba. 

2 comments:

  1. try la upload pic admin oi..baru berselera kanzzz

    ReplyDelete
  2. hehehe...dah cari dalam album tak jumpa la pic mi rebus...

    ReplyDelete